Babel (2006)

In de dramafilm Babel lopen vier verschillende en afzonderlijke verhaallijnen dwars door elkaar heen, maar deze staan wel in verband met elkaar. In Marokko zijn twee jongens gewapend op pad om geiten te begeleiden. Vier groepen mensen ondervinden grote gevolgen op het moment dat de jongens besluiten de geweren te testen. De verhalen van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Ondanks dat de gebeurtenis de groepen bindt, blijven zij door gebrekkige communicatie geïsoleerd van elkaar.

alejandro-gonzalez-inarritu-image-4Voor deze film werkten de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñarritu en scriptschrijver Guillermo Arriaga voor de derde keer samen. De film geeft fragmenten van de verschillende verhalen op niet chronologische wijze weer, waardoor de kijker zelf gedwongen wordt om de puzzel te maken. Scènes die aan het begin onbelangrijk lijken, komen aan het eind weer terug vanuit andere perspectieven.

De belangrijkste boodschap van de film is hoe miscommunicatie mensen van elkaar kan verwijderen, zeker bij een groep die op het eerste gezicht niets gemeen lijkt te hebben. Hoofdrollen zijn onder andere weggelegd voor Brad Pitt en Cate Blanchett.