Biutiful (2010)

Javier_BardemDe film vertelt het verhaal van Uxbal, een grote organisator van illegale handel. Hij probeert de illegalen die voor hem werken nog een enigszins menswaardig bestaan te bieden. Naast de handel zorgt hij voor zijn twee kinderen. Hun moeder is door haar manisch depressiviteit daar niet toe in staat. Al snel wordt duidelijk dat Uxbal ziek is en niet langer dan twee maanden meer te leven heeft. Daarop probeert hij zijn leven zo goed als het kan af te sluiten, maar dit gaat helemaal mis. Niet alleen stort de illegale handel in, ook de moeder van de kinderen terug in het leven halen heeft niet de gewenste uitwerking.

alejandro-gonzalez-inarrituDe film is de lang verwachte opvolger van Babel. De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñarritu schreef voor het eerst de film zelf. Dit is waarschijnlijk de verklaring dat de film niet allerlei verhaallijnen kent, maar juist vanuit één punt wordt gekeken, via Uxbal, gespeeld door Javier Bardem.

Ondanks de slechte kanten van Uxbal, krijg je sympathie voor de man, althans als je je laat meeslepen. De film roept extremen op en de regisseur laat zien hoe relatief de begrippen goed en kwaad zijn.