Guernsey de film

maria kraakmanDe hoofdrolspeelster in Guernsey, Anna, wordt vertolkt door Maria Kraakman. Anna is een stille en een beetje gesloten vrouw van dertig, ze werkt als irrigatiespecialist en reist daarvoor veel naar ontwikkelingslanden. Haar leven lijkt van een leiendakje te gaan, man, kind, baan en huis in een Vinex-wijk. Tot het moment dat een collega zelfmoord pleegt en ze zich gaat afvragen hoe ze zo ver verwijdert is geraakt van de mensen die dichtbij haar staan. Het voorval zet haar aan tot het observeren van haar man en kind, om te onderzoeken wat zij voor hen betekent. De nadruk ligt in de film niet op de dialogen want die zijn er maar weinig, maar meer op de blikken en handelingen van de personages.

9772_1In de film wordt niks uitgelegd, de kijker moet het van de regisseuse zelf uitzoeken. Wat de verhoudingen zijn van de personages en wat is er gebeurd tussen de verschillende personen? De antwoorden worden je niet zomaar in de schoot geworpen. De kracht in de film zit hem in wat er niet wordt gezegd.

In de tweede speelfilm van Nanoek Leopold sluiten de inhoud en vorm naadloos op elkaar aan. In eerste instantie lijkt het verhaal niet bijzonder, maar de manier van vertellen en het in beeld brengen van het verhaal, maakt dat de film een plek verdiend in de Nederlandse filmgeschiedenis.