Moneyball (2011)

Een sportfilm die niet echt over sport gaat. Je hoeft dan ook geen fan te zijn van honkbal of het spel überhaupt maar te snappen. Moneyball vertelt het verhaal van Billy Bean, die na zijn sportcarrière aan de slag gaat als manager bij Oakland Athlectics. De honkbalclub heeft maar een fractie van het budget dat andere clubs hebben. Omdat er iets moet veranderen koopt Bean bij de concurrent geen spelers, maar de econoom Peter Brand. Hij heeft hele andere ideeën over de samenstelling van een team. Ze starten een missie die het honkbal en uiteindelijk ook andere sporten moet veranderen.

De film draait om Billy Bean, gespeeld door Brad Pitt en zijn persoonlijkheid en management strategieën. Ondanks dat sport niet de hoofdrol speelt in de film, zitten er behoorlijk wat beelden van honkbalwedstrijden in. Fictieve en echte televisiebeelden worden met elkaar afgewisseld.

bennett_millerDe eerste film, Capote, van Bennet Miller was direct een Oscar voor de beste acteur waard. De tweede film Moneyball is een verfilming van het gelijknamige boek in 2003 en gebaseerd op een waargebeurd verhaal.  De regisseur weet in de film korte tijd duidelijk te maken hoe het er in de honkbalwereld aan toe gaat.