Nanouk Leopold


leopoldNederlandse filmregisseuse en scriptschrijfster Nanouk Leopold (Rotterdam, 25 juli 1968) studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam. In 1998 won zij met haar afstudeerfilm Weekend de Tuschinski Film Award voor de beste eindexamenfilm.

Een jaar later volgde de regie van Max Lupa, een korte televisie film van 45 minuten over een stel dat leeft op een woonboot waarbij het huwelijk in zwaar weer verkeert.
In 2001 schreef en regisseerde Nanouk haar eerste grote speelfilm, genaamd Îles Flottantes. De film was onderdeel van het programma No More Heroes, waarbij jonge talentvolle regisseurs de kans krijgen op een bioscoopfilm te maken. De drie hoofdrolspeelsters Kaat, Sascha en Isa zijn vrouwen van rond de dertig die maar wat aanklooien in het leven, en ze weten niet hoe daar verandering in kan komen. De film volgt de levens en de keuzes die zij moeten maken. De film won op het Nederlands Film Festival in 2001 de prijs voor beste filmaffiche en de aanmoedingsprijs voor film/video van het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2002.

untitled-308-LIn 2005 volgde de film Guernsey, welke is vertoond op het Filmfestival in Cannes. Niet alleen internationaal kreeg de film aandacht, maar ook in Nederland won de film verschillende prijzen zoals een Gouden Kalf voor beste regie.

In 2007 kwam de film Wolfsbergen waarin een familie in beeld gebracht wordt waarvan de opa een einde aan zijn leven wil maken. In 2010 kwam de eerste Engels gesproken speelfilm van Leopold uit, genaamd Brownian Movement.

De meeste recente film van de regisseuse is de verfilming van de roman Boven is het stil van Gebrand Bakker. De hoofdrol in de film wordt vertolkt door de in 2012 overleden acteur Jeroen Willems. Hij speelt een boerenzoon die de verzorging van zijn bejaarde vader op zich neemt, maar eigenlijk een ander leven wil beginnen.

 

Verschillende films hadden internationaal succes. Wolfsbergen werd op het Internationaal Film Festival in Berlijn vertoond, en dit jaar opent Boven is het stil de Panorama Special van het festival. Brownian Movement werd op het Filmfestival in Toronto getoond.

Filmografie
Boven is het stil (2013)
Brownian Movement (2010)
Wolfsbergen (2007)
Guernsey (2005)
îles Flottantes (2001)
Max Lupa (1999)
Weekend (1998)
Marseille 1-2 (1997)