Stille Nacht (2004)

Twee hartsvriendinnen, Laura en Marieke (gespeeld door Liesbeth Kamerling en Victoria Koblenko), besluiten zich aan te melden bij een groep studenten die zich willen beschermen tegen de verkrachter die actief is in de buurt. Uiteindelijk gaat het toch mis wanneer Marieke alleen door het beruchte bos moet fietsen. De groep meiden besluit de dader zelf op te gaan zoeken en daarbij lijkt iedere man de dader te kunnen zijn.

WFFIS_20070902220941De constante vraag tijdens het kijken van de film is wanneer en hoe gaat het mis? Want dat het mis gaat staat vast. Het verhaal is voor een gedeelte gebaseerd op het verhaal van de Utrechtse verkrachter. Angst en paranoia voeren de boventoon in de film. Er worden weinig speciale effecten gebruikt, waardoor de nadruk juist meer op het handelen van de meisjes wordt gelegd. De regisseuse zorgt er daarnaast voor dat de nadruk niet op de verkrachtingsscènes  komt te liggen, maar dat de film draait om de psychische gevolgen van meiden na een verkrachting.

Na de succesvolle kinderfilms als Madelief en Polleke was de thriller Stille Nacht een nieuwe uitdaging voor Ineke Houtman.